Benvingut, benvinguda al blog de l’assignatura Gestió de Cuina, del Grau de Direcció Hotelera de la Escola Universitària d’Hoteleria de les Illes Balears. Gestió de Cuina és una assignatura obligatòria, quatrimestral i de primer any, que s’imparteix de forma presencial a l’edifici Arxiduc Lluís Salvador de la UIB. Pot saber més sobre aquests estudis aquí.

L’assignatura combina a parts iguals la teoria i la pràctica. Les classes de teoria inclouen l’exposició de temes i activitats pràctiques com casos pràctics i exercicis. les classes pràctiques permeten a l’alumnat passar de forma rotatòria per les partides de preelaboració, cuina i pastisseria. Tot plegat, facilita l’aprenentatge de diversos aspectes fonamentals per a la correcta operativa del departament de cuina d’un establiment turístic, com:
- les eines d’administració i gestió del departament de cuina i la documentació associada; escandalls, fitxes tècniques, inventari, full de comanda, full de recepció, etc.
- la gestió de l’equip de cuina, la distribució de responsabilitats, els diversos perfils laborals (les seves competències, habilitats i tasques que realitzen) i la comunicació entre el departament de cuina i altres departaments de l’hotel
- el disseny i organització de les instal·lacions i els equips, així com les necessitats de generadors de fred i calor, maquinària, bateria de cuina, estris i eines necessaris per al disseny i funcionament d’una cuina industrial
- les diverses ofertes gastronòmiques que pot acollir un establiment hoteler i les tècniques culinàries i elaboracions culinàries bàsiques que conformen l’oferta gastronòmica d’un establiment hoteler
- les necessitats de recepció, emmagatzematge i control de matèries primeres
- l’organització dels processos de producció culinària, per poder optimitzar els recursos i distribuir eficientment les tasques
- els requisits de seguretat i salut alimentària, deontologia personal, neteja d’instal·lacions i equips de cuina, i prevenció de riscos laborals.

En aquest blog, a més de contingut propi anirem compartint recursos complementaris relacionats amb aquestes temàtiques: notícies, articles que es publiquen a revistes especialitzades, vídeos, webs de referència, gràfics i taules. Alguns d’aquests recursos els empram a l’aula, en altres casos l’alumnat ha de deixar un comentari dins l’entrada del blog.
La brigada de cuina

Paraula de xef
La professió, segons el xef (II)
