Spread the love

Benvingut, benvinguda al blog de l’assignatura Gestió de Cuina, del Grau de Direcció Hotelera de la Escola Universitària d’Hoteleria de les Illes Balears. Gestió de Cuina és una assignatura obligatòria, quatrimestral i de primer any, que s’imparteix de forma presencial a l’edifici Arxiduc Lluís Salvador de la UIB. Pot saber més sobre aquests estudis aquí.

METODOLOGIA I CONTINGUTS

L’assignatura combina a parts iguals la teoria i la pràctica. Les classes de teoria inclouen l’exposició de temes i activitats pràctiques com casos pràctics i exercicis. les classes pràctiques permeten a l’alumnat passar de forma rotatòria per les partides de preelaboració, cuina i pastisseria. Tot plegat, facilita l’aprenentatge de diversos aspectes fonamentals per a la correcta operativa del departament de cuina d’un establiment turístic, com:

  • les eines d’administració i gestió del departament de cuina i la documentació associada; escandalls, fitxes tècniques, inventari, full de comanda, full de recepció, etc.
  • la gestió de l’equip de cuina, la distribució de responsabilitats, els diversos perfils laborals (les seves competències, habilitats i tasques que realitzen) i la comunicació entre el departament de cuina i altres departaments de l’hotel
  • el disseny i organització de les instal·lacions i els equips, així com les necessitats de generadors de fred i calor, maquinària, bateria de cuina, estris i eines necessaris per al disseny i funcionament d’una cuina industrial
  • les diverses ofertes gastronòmiques que pot acollir un establiment hoteler i les tècniques culinàries i elaboracions culinàries bàsiques que conformen l’oferta gastronòmica d’un establiment hoteler
  • les necessitats de recepció, emmagatzematge i control de matèries primeres
  • l’organització dels processos de producció culinària, per poder optimitzar els recursos i distribuir eficientment les tasques
  • els requisits de seguretat i salut alimentària, deontologia personal, neteja d’instal·lacions i equips de cuina, i prevenció de riscos laborals.
RECURSOS EDUCATIUS

En aquest blog, a més de contingut propi anirem compartint recursos complementaris relacionats amb aquestes temàtiques: notícies, articles que es publiquen a revistes especialitzades, vídeos, webs de referència, gràfics i taules. Alguns d’aquests recursos els empram a l’aula, en altres casos l’alumnat ha de deixar un comentari dins l’entrada del blog.

La brigada de cuina

El proper tema de l’assignatura està dedicat a l’organizació de la brigada de cuina, és a dir el conjunt de treballadors que formen l’equip de cuina. Per introduir-nos en la temàtica, per favor consultau aquesta presentació i deixau un comentari, en aquesta mateixa entrada, responent a la qüestió següent: Quins d’aquests professionals pensau que han … Continua llegint «La brigada de cuina»
Posted on

Paraula de xef

En aquesta entrada recopilarem frases de xefs reconeguts, que ens poden servir per aprofundir en la deontologia de la professió. Afegiu les que aneu trobant, com a comentaris. Ferran Adrià La mejor receta que tenéis, es la pasión La creatividad es fácil, lo difícil es tener la idea Las técnicas de cocción, tanto clásicas como … Continua llegint «Paraula de xef»
Posted on

La professió, segons el xef (II)

Com a complement a l’entrada anterior, comparteixo una segona carta, on un altre xef, explica el seu punt de vista sobre la professió. Es tracta de Merlin Gessen Pantin, xef i expert en neurogastronomia és a dir en les emocions i sensacions vinculades al menjar Llegeix la seva carta, resaltant les idees principals i comparant-la … Continua llegint «La professió, segons el xef (II)»
Posted on